Pratite zanimljivu geografiju na instagramu
Pratite zanimljivu geografiju na facebooku

Antropogene turističke vrednosti Kopaonika

Prirodne turističke vrednosti, pre svega fantastični uslovi za razvoj zimskih sportova, su uslovili intenzivni turistički razvoj Kopaonika. Pomalo nepravedno ne posvećuje se dovoljno pažnje kulturnom i istorijskom nasleđu kojeg u ovom kraju ima u izobilju. Može se reći da se na planini nalaze kulturno-istorijski spomenici koji su nastajali od antičkog perioda pa sve do 20. veka. Pomenućemo tek neke od njih.

Mauzolej Josifu Pančiću

U njemu su sahranjeni posmrtni ostaci poznatog prirodnjaka Josifa Pančića i njegove supruge Mileve. Izgrađen je 1951. godine od kamena, kopaoničkog granita, a po projektu arhitekte Vladimira Vladisavljevića. Na žalost turista, postavljanjem strategijskih vojnih objekata i uređajima za kontrolu leta, onemogućen je slobodan pristup mauzoleju, osim najavljenih poseta. U NATO razaranjima 1999. godine spomenik je teško oštećen. Posle rata mauzolej je kompletno prezidan i autentično obnovljen.

Obelisk

Omiljena destinacija turista na Kopaoniku je obelisk – četvorostrana piramida visine 15 m, sa vratima visine 1,7 m na sve četiri strane. Postavljen je na vrhu Suvo Rudište (1.970 m), a sa leve strane žičare Pančićev vrh. Obelisk predstavlja geometrijsko – trigonometrijsku tačku na ivici nekadašnjeg rudnika.

Osim pomenutih svakako su vredni pažnje;

• Ostaci srednjovekovnog manastira, tzv. "Crkvine" kod Nebeskih Stolica, odmah u  podnožju samog Pančićevog vrha,

• Ostaci srednjovekovnog puta - Kukavica ( dug oko 4 km);

• Ostaci srednjovekovnih rudnika; Gvozdac, selo Zaplanina, Samokovska reka, Kadijevac;

• Građevine sakralne arhitekture; svetilište Metođe (3.vek), crkva sv. Petra i Pavla u Krivoj reci, Petrova crkva nadomak Novog Pazara, manastiri Gradac, Stara i Nova Pavlica, Lepenac...;

• Građevine iz turskog perioda poput turskog kupatila u Jošaničkoj Banji;

• Spomenici iz oslobodilačkih ratova;

• Značajni istorijski objekti i stare građevine karakteristične za nekadašnji život meštana podkopaoničkog kraja kao što su planinske vodenice potočare ili poljane – vinska naselja u župskom vinogorju poznata još od srednjeg veka.

U širem području Kopaonika nalaze se ostaci gradova Zvečan (XI-XIV vek), Maglič (XIV vek), Brvenik (XIV vek), Vrh Lab (XIV vek), Koznik (XV vek), kao i manastiri Studenica, Žiča, Sopoćani, Đurđevi stupovi, Gradac.

Kao antropogeografska turistička vrednost se moraju uračunati i naseljena mesta, pre svega gradovi i banje, njegovog podgorja. Naselja poput Raške, Brusa, Novog Pazara, Kuršumlije (moguća poseta Đavoljoj Varoši), Jošanička, Vrnjačka, Lukovska Banja, Aleksandrovac sa svojom Župom kao i mnoštvo seoskih naselja mogu biti značajan dodatak turističkoj ponudi Kopaonika. 

Pomenuti lokaliteti, ali i mnogi drugi još nedovoljno istraženi, velika su vrednost kako za kulturu i istoriju naše zemlje tako i za širu turističku valorizaciju planine.

Povezane teme

Geografija

Madrid, srce Španije

Madrid, srce Španije

Smešten u centru Iberijskog poluostrva Madrid je najveći i glavni grad Španije, jedne od vodećih turističkih sila na svetu

Tagovi

Pratite nas na instagramu @zanimljivageografija.org

All Rights Reserved. | Copyright © 2016 - 2019 ZanimljivaGeografija.com
https://github.com/igoshev/laravel-captcha

ZanimljivaGeografija

u tvom sandučetu

ZanimljivaGeografija u tvom sandučetu