Pratite zanimljivu geografiju na instagramu
Pratite zanimljivu geografiju na facebooku

Upoznajte autentična i jedinstvena Farska ostrva

Farska ostrva su grupa ostrva smeštenih između severnog dela Atlantskog okeana i Norveškog mora. Predstavljaju jednu od tri konstitutivne države kraljevine Danske ma da su tradicionalno tesno povezani sa Islandom i ostalim ostrvskim grupama koje ih okružuju.

Istorija Farskih Ostrva

Prvi pouzdani istorijski podaci o životu na ostrvima datiraju iz 9. veka a prvim doseljenicima se smatraju Norvežani koji su bežali od tiranije svojih tadašnjih vladara. U istom veku na ostrvo stižu i irski monasi koji sa sobom na ostrva dovode i ovce i na taj način ostavljau trajan pečat po kome su ostrva i danas prepoznatljiva (u bukvalnom prevodu na srpski Faroe islands glasi: Ovčja ostrva).

Zbog svog povoljnog saobraćajno-geografskog položaja često su se nalazili na meti mnogih osvajača. Najčešće i najduže su se nalazila pod  vlašću Norveške a kada se početkom 19-og veka raspao savez Danske i Norveške ostrva su pripala Kraljevini Danskoj, u čijem su sastavu i dan danas uz visok stepen autonomije izuzimajući spoljnu politiku i odbranu.

Geografski podaci

Golfska struja utiče na to da upkos severnom položaju klima na ostrvima bude relativno blaga. Farska ostrva imaju hladnije leto i blagu zimu, dosta je oblačnih dana, česte su pojave magle i dosta je vetrovito.. Ostrva su pretežno strma i sa malo  vegetacije. Neka istraživanja kažu da Farska ostrva imaju najstrmije morske litice u Evropi. Najviša tačka je 882m a najniža naravno u nivou mora.

Danas na ostrvima površine 1499 km2 živi 48.308 stanovnika, što daje gustinu od oko 33 stanovnika na kvadratni kilometar. Glavni grad je Torshavn a valuta Farska kruna. Farani su po veroispovesti najčešće luteranci a dosta je i pripadnika baptističke crkve.

Privreda je nedovoljno razvijena, najzastupljeniji su poslovi u postrojenjima za preradu ribe a nedavna otkića nalazišta nafte pružaju perspektive za privredno jačanje države.

Tradicionalna jela ostrvljana su ona koja počivaju na krompiru i ovčijem mesu.

Turistički potencijali ostrva su veliki. Njihova izolovanost, autentičnost i očuvana priroda privlače sve veći broj putnika i zaljabljenika u prirodu. Posebno su pogodna za aktivne vidove odmora poput ronjenja, ribolova, surfovanja i posebno šetnje živopisnim obroncima prepoznatljivih pejsaža Farskih ostrva. Veruje se da mogu postati jedna od popularnijih destinacija Evrope u bliskoj budućnosti.

Povezane teme

Galerije

Najluđi muzeji na svetu

Najluđi muzeji na svetu

Navikli smo da u muzejima obilazimo najznačajnija dela istorije i kulture ali neki od njih nam prezentuju mnogo bizarnije sadržaje

Galerije

Alhambra, trem raja

Alhambra, trem raja

Kraljevska mavarska palata sa punim pravom nosi titulu jedne od najlepših vladarskih rezidencija ikada napravljenih

Tagovi

Pratite nas na instagramu @zanimljivageografija.org

All Rights Reserved. | Copyright © 2016 - 2019 ZanimljivaGeografija.com
https://github.com/igoshev/laravel-captcha

ZanimljivaGeografija

u tvom sandučetu

ZanimljivaGeografija u tvom sandučetu