Pustinjska ruža, najlepši cvet pustinje

Surovi klimatski i pedološki uslovi učinili su da pustinje oskudevaju u živom svetu. Biljaka je po pravilu veoma malo, cveća pogotovo. Ali priroda se i ovde pobrinula da nam pokaže koliko joj je malo potrebno da stvori nešto prelepo. Pustinjska ruža (ili Peščana ruža) zapravo nije cvet, nema latice, trn ili miris ali kao i svaka ruža privućiće vas svojom lepotom.

Kako nastaju pustinjske ruže?

Pustinjske ruže nastaje mešanjem i kristalizacijom različitih minerala sa peskom. Najčešće su to minerali gipsa i barita. Kristali se najpre grupišu u pločice koje imaju oblik ružinih latica. Kasnije njihovim spajanjem dobija se karakteristični oblik ruže. Ruže nastaju ispod površine a veruje se da radom vetra koji odnosi pokrivač postaju vidljive i izlaze na površinu. Pustinjske ruže mogu nastati u velikom broju pustinja, a formiraju se kad voda ispari u sušnim peskovitim uslovima, uglavnom nakon kratkih i retkih kiša. Tokom svog rasta, zrna peska ostanu zarobljena u gipsu dajući ružama boju pustinjskog tla koja može biti uvek drugačija, u zavisnosti u kojoj je pustinji ruža nastala.

Gde se mogu pronaći?

Najčešće se viđaju na rubovima Sahare, kao i u velikim slanim površinama u južnom Tunisu. Ponekad rastu pojedinačno, a ponekad u prekrasnim belim buketima koji se često viđaju u pustinjama Meksika…

Krajem devedesetih godina prošlog veka, kada su umetnici širom sveta voleli da traže inspiraciju u arapskoj kulturi, čuveni Sting je snimio kultnu numeru „Desert Rose“ (Pustinjska ruža) inspirisanu baš ovim prirodnim fenomenom.

Koliko velike mogu biti pustinjske ruže?

Najčešće rastu pojedinačno, a često i u velikim grozdovima i buketima. Prosečna veličina pustinjskih ruža se kreće u rasponu od 1,5 do 10 cm u prečniku. Rekorder medju pustinjskim ružama je težio čak 454 kg.

Popularnost pustinjskih ruža

Ove ruže su popularna i unikatna turistička atrakcija, a u državama poput Tunisa se mogu kupiti po ceni od jednog evra.

Potraga za pustinjskim ružama je uobičajen hobi za prirodnjake i geologe koji žive u istočnim provincijama Saudijske Arabije. Oni ponekad provedu i nekoliko dana kopajući užareni pustinjski pesak tražeći savršenu ružu za svoju kolekciju.

Našle su svoje mesto i u kristaloterapiji i feng šui tehnikama. Ruža se stavlja na dnevnu svetlost zajedno sa gorskim kristalom i ametistom. Uvreženo je verovanje da se pustinjska ruža ne poklanja jer to, navodno, donosi lošu sreću.

Ključne reči: afrika pustinja

Galerije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.