Pratite zanimljivu geografiju na instagramu
Pratite zanimljivu geografiju na facebooku

Plitvička jezera, jedan od najlepših predela na Balkanu

Plitvička jezera su nacionalni park u Hrvatskoj, u oblasti Like. Smešten je između planinskih masiva Male Kapele i Ličke Plješevice. Reka  Korana je stvorila 20-ak predivnih stepeničasto raspoređenih jezera između kojih je smešteno bezbroj živopisnih vodopada i slapova. Zbog svoje izrazite prirodne lepote proglašena su nacionalnim parkom 1949. a na listi UNESCO prirodne i kulturne baštine se nalaze od 1979. godine.

Ovaj jedinstveni hidrološki i geološki fenomen nastao je najviše erozivnim radom vode na krečnjačke stene u podini. Jezera se vodom hrane od lokalnih planinskih vodotoka koji se ulivaju u najviše Prošćansko jezero i odatle kreće njen put kroz 12 Gornjih i 4 Donja jezera, preko vodopada, brzaka, slapova sve dok iz najnižeg jezera ne nastavi svoj put kroz reku Koranu. Na granicama jezera neretko se mogu videti prelepe barijere od tufa koje ih odvajaju. 

Osim prelepih tirkiznih i bistrih planinskih jezera  ovaj prostor ima još mnogo toga da ponudi zaljubljenicima u prirodu. Nahveći vodopad Hrvatske Veliki Slap (78m) nalazi se na teritoriji parka, prelepe šumske komplekse okoline jezera nastanjuju 3 najveća predatora Evrope; mrki medved, ris i vuk. Od ukupno 1300 vrsti biljaka pronađenih u ovim šumama neke poput uskolisnog zvonca i žabnjak kolovrca su endemiti vezani samo za ovaj kraj.

Slična geografska pojava zabeležena je u dolini reke Miruše u Metohiji pa je ovaj predeo dobio nadimak „Metohijske Plitvice“

Vode jezera bogate su ribama, posebno klenom i pastrmkom a kada na sve to dodate šetnje uređenim stazama i mostićima po svežem planinskom vazduhu, te posetu turističkom centru pored obala jezera Kozjak gde se možete poslužiti tradicionalnim lokalnim pićima i hranom i kupiti suvenire koji predstavljaju ručnu radinost lokalnog stanovništva nema razloga odlagati posetu Plitvičkim jezerima. Za one hrabrije i željne avanture poznavaoci Parka predlažu i posetu u zimskim mesecima kada zamrznuti slapovi i jezera, te zimska idila planinskog okruženja ostavljaju bez daha.

Povezane teme

Galerije

Najluđi muzeji na svetu

Najluđi muzeji na svetu

Navikli smo da u muzejima obilazimo najznačajnija dela istorije i kulture ali neki od njih nam prezentuju mnogo bizarnije sadržaje

Galerije

Alhambra, trem raja

Alhambra, trem raja

Kraljevska mavarska palata sa punim pravom nosi titulu jedne od najlepših vladarskih rezidencija ikada napravljenih

Tagovi

Pratite nas na instagramu @zanimljivageografija.org

All Rights Reserved. | Copyright © 2016 - 2019 ZanimljivaGeografija.com
https://github.com/igoshev/laravel-captcha

ZanimljivaGeografija

u tvom sandučetu

ZanimljivaGeografija u tvom sandučetu