Pratite zanimljivu geografiju na instagramu
Pratite zanimljivu geografiju na facebooku

Mamutska pećina, nepregledni podzemni lavirint

Pećine predstavljaju najpoznatiji podzemni oblik kraškog reljefa. Sastoje se od sistema horizontalno raspoređenih kanala i hodnika a najduži sistem podzemnih prolaza na svetu ima Mamutska pećina. Ovaj pećinski sistem je deo istoimenog Nacionalnog parka koji se nalazi u SAD-u, tačnije u saveznoj državi Kentaki.

Ukupna dužina kanala sistema Mamutske pećine iznosi oko 630 km što je više nego duplo u odnosu na bilo koji drugi pećinski sistem u svetu, a sama pećina je ime dobila baš zbog svoje veličine a ne po eventualnim nalazima ostataka životinje mamut, što je ustaljeno mišljenje većine posetioca. Kroz pećinu protiče Zelena reka, a erozivna snaga ovog toka i njegovih pritoka su kreatori najdužeg pećinskog sistema na svetu. Bilo je potrebno 25 miliona godina da se formira 5 spratova visok lavirint u krečnjačkim stenama Kentakija.

Od elemenata pećinskog reljefa i nakita u nepreglednim hodnicima i dvoranama ovog pećinskog sistema mogu se pronaći stalagtiti, stagmiti, „pećinsko cveće“, pećinske igle, podzemni bunari, dvorane, jezera i brojni primeri flore i faune.

Neke od najpoznatijih znamenitosti koje turisti najčešće posećuje su:

Gigantska dvorana Rotunda:

Smrznuta Nijagara - skup stalagtita i stalagmita koji neodolljivo podseća na zamrznute vodopade.

Jad debelog čoveka- prolaz širok samo 46 cm,

Izvorište reke Stiks (Styx).

U cilju zaštite i očuvanja prirode oblast je proglašena za Nacionalni park 1941. Na listi UNESCO prirodne baštine je od 1981. a za međunarodni rezervat biosfere proglašena je 1990.

Povezane teme

Galerije

Najluđi muzeji na svetu

Najluđi muzeji na svetu

Navikli smo da u muzejima obilazimo najznačajnija dela istorije i kulture ali neki od njih nam prezentuju mnogo bizarnije sadržaje

Galerije

Alhambra, trem raja

Alhambra, trem raja

Kraljevska mavarska palata sa punim pravom nosi titulu jedne od najlepših vladarskih rezidencija ikada napravljenih

Tagovi

Pratite nas na instagramu @zanimljivageografija.org

All Rights Reserved. | Copyright © 2016 - 2019 ZanimljivaGeografija.com
https://github.com/igoshev/laravel-captcha

ZanimljivaGeografija

u tvom sandučetu

ZanimljivaGeografija u tvom sandučetu