Pratite zanimljivu geografiju na instagramu
Pratite zanimljivu geografiju na facebooku

Jakušima, ekološki raj u Japanu

Poprilično malo planinsko ostrvo Jakušima krije neverovatne pejzaže i očuvanu prirodu kao retko gde u današnje vreme. Ostrvo broji desetine vrhova visokih preko 1.000 m i jedan koji prelazi 2.000 metara nadmorske visine. Kao posledica velikih visinskih razlika na tako maloj teritoriji predeo obiluje mnoštvom različitih vegatacionih pojaseva počevši od suprotpskih u priobalnoj zoni pa sve do subarktičkih na visokim planinama. Bogatstvu biljnog sveta doprinose velike količine padavina koje se konstantno izlučuju  na ostrvo.

Jakusima, ekoloski raj u Japanu #destinacija #putovanja #odmor #japan #nature #nationalpark #islands #river

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Raj za botaničare

U toplim suptropskim oblastima ostrva dominiraju stabla fikusa, čini se bezbroj različitih vrsta. Kako se prelazi u umerene klimatske oblasti ostrva dominaciju preizimaju hrastova stabla, ponajviše zimzelene podvrste ovog drveta. Najinteresantniji pojas zaizima okvirno nadmorske visine od 800 do 1600 m. U ovoj zoni četinarskih šuma najviše je kedrovih stabala a među njima se posebno izdvajaju izuzetno otporna i stara stabla takozvanih jeku kedrova.

Neki drevni primerci ovog legendarnog drveta prelaze starost od po 3 ili 4 hiljade godine a najveće i najpoznatije među njima, stablo pod imenom Jomon Sugi, procenjeno je na starost od oko 7.200 godina. Obim stabla je preko 16 m i potrebno je 8 odraslih osoba da bi ga obuhvatili svojim rukama. Sva ova kedrova stabla lokalno stanovništvo smatra svetim a posebno je zanimljivo da ona nose nadimak „bračni par“ jer su nastala od po dva pojedinačna kedrova stabla koja su vremenom srasla i počela da koegzistiraju.

Najveći panj na ostrvu poznat kao „Panj Vilson“ je dovoljno velik da se u njega može ući. U unutrašnjosti je izgrađeno svetilište a postoji i mali planinski potok koji kroz njega protiče.

Lepote Jukušime upotpunjuju prelepi tropski vrtovi, nazagađene planinske reke i božanstveni vodopadi. Jeleni, makaki majmuni i mnoštvo ugroženih ptičijih vrsta krstari ostrvom. Na ostrvu se gnezde zelene i morske kornjače, mnoge od njih takođe ugrožene. Muzej morskih kornjača dodatna je atrakcija ostrva...Ekološki i kulturni centar Jukušima pravo je prirodno blago Japana. Postojanje ovakvog ekološkog fenomena u jednoj od industrijski i prirvredno najrazvijenijih zemalja sveta, kakva je Japan, prosto zapanjuje i ostavlja bez daha.

Povezane teme

Galerije

Najluđi muzeji na svetu

Najluđi muzeji na svetu

Navikli smo da u muzejima obilazimo najznačajnija dela istorije i kulture ali neki od njih nam prezentuju mnogo bizarnije sadržaje

Galerije

Alhambra, trem raja

Alhambra, trem raja

Kraljevska mavarska palata sa punim pravom nosi titulu jedne od najlepših vladarskih rezidencija ikada napravljenih

Tagovi

Pratite nas na instagramu @zanimljivageografija.org

All Rights Reserved. | Copyright © 2016 - 2019 ZanimljivaGeografija.com
https://github.com/igoshev/laravel-captcha

ZanimljivaGeografija

u tvom sandučetu

ZanimljivaGeografija u tvom sandučetu