Pratite zanimljivu geografiju na instagramu
Pratite zanimljivu geografiju na facebooku

Etreta, obala alabastera

Zapadno od Dijapa i severno od Avra veliko selo Etreta proslavilo se po svojim prelepim belim liticama kasnije nazvanim „Obala alabastera“. Ovaj deo Normandije za Francuze je ono što su čuvene litice Dovera za Engleze.

Zapadnu liticu Falez d'Aval more je oblikovalo u veliki luk koji se naslanja na meke krečnjačke litice. Posle prijatne šetnje možete se popeti na vrh luka da biste uživali u fenomenalnom pogledu na jedinstvene stenske formacije. Najpoznatija među njima je „Igla“ (l'aiguille) koja se pravo niotkuda izdiže 700 m iznad površine mora. Na drugoj, istočnoj strani poznatoj pod imenom Falez d'Amon, nalaze se mala kapela, muzej i spomenik kao podsetnik na na dvojicu hrabrih avijatičara koji su prvi pokušali da prelete Atlantski okean 1927. godine i u tom pokušaju tragično završili svoj let negde u blizini ovih prelepih litica.

Ako posetite Obalu alabastera tokom oseke pruža vam se prilika da vidite sprud od ostriga i hodate kroz prirodne lukove u krečnjačkim stenama od jedne do druge plaže. Obavezno posetite i gradiće Dovil, Onfler, Tuvil na moru i Pale Benediktin.

Zanosna lepota belih litica inspirisala je neke od najvećih francuskih umetnika. Gi Mopasan je toliko bio očaran da je čak deo života proveo u ovom selu, Viktor Igo ga je obožavao, Kurbe, Dega i Matis stvarali su neke od svojih legendarnih slika na ovim obalama... Vremenom je postalo mondensko mesto za Parižane a danas je prestižno odmaralište leti dok tokom zime ponovo podseća na mirno i tiho selo prelepe prirode kojom prednjače šljunkovite plaže omiljene onima koji vole duge i mirne šetnje...

Povezane teme

Galerije

Najluđi muzeji na svetu

Najluđi muzeji na svetu

Navikli smo da u muzejima obilazimo najznačajnija dela istorije i kulture ali neki od njih nam prezentuju mnogo bizarnije sadržaje

Galerije

Alhambra, trem raja

Alhambra, trem raja

Kraljevska mavarska palata sa punim pravom nosi titulu jedne od najlepših vladarskih rezidencija ikada napravljenih

Tagovi

Pratite nas na instagramu @zanimljivageografija.org

All Rights Reserved. | Copyright © 2016 - 2018 ZanimljivaGeografija.com

ZanimljivaGeografija

u tvom sandučetu

ZanimljivaGeografija u tvom sandučetu