Zagreb, prelepa prestonica Hrvatske

Dva različita a zapravo tako slična dela Zegreba, Gornj i Donji grad, sastaju se na čuvenom Trgu bana Jelačića. Njihove suprotnosti i zasebni karakteri čine savšeno jedinstvo...

Gornji grad

Ovaj deo najstarije je gradsko jezgro formirano  na dva brežuljka. Šetnja šarmantnim kaldrmisanim ulicama između starih zgrada vratiće vas vekovima unazad, u vremena kada je Zagreb sijao nekim drugim sjajem. Nedaleko od glavnog gradskog trga naićićete na Katedralu. Prvobitno izgrađena 1.217. godine, potom neprestano dograđivana i ulepšavana vekovima, zaključno sa drugom polovinom 19-og, danas predstavlja pravo umetničko delo i jedan od simbola Zagreba. Fasada uređema u neogotskom stilu i dva prelepa zvonika motivi su za većinu razglednica iz glavnog grada Hrvatske. Unutrašnjost nije ništa manje impozantna a u njoj prednjači severni zid sa deset zapovesti napisanih pismom iz 12-og veka.

Samo jedan vek je mlađa čuvena crkva Svetog Marka koja je restauracijom pre stotinak godina dobila današnja prepoznatljiva obeležja – krov sa šarenim crepovima raspoređenim tako da formiraju grbove Hrvatske, Dalmacije i Slavonije. Savršen pogled na grad imaćete sa utvrđenja sagrađenih u 13. veku među kojima se lepotom izdvaja kula Lotrščak. Neupućeni će se možda uplašiti pucnja iz topa koji i dan danas svakog dana tačno u podne podseća na vreme kada je upravo na taj način i sa tog mesta stari grad Zagreb dobijao upozorenje na dolazak neprijatelja.

Donji grad

Uspinjačom za čas posla možete iz Gornjeg preći u Donji grad. Ovaj deo grada, izgrađen u poznom devetnaestom stoleću, neodoljivo podseća na klasične austrougarske varoši nastale u doba kada je njihova carevina bila na vrhuncu. Uredne prave ulice koje se seku pod uglom od 90o uneće vam osećaj reda i spokoja. Oko prelepih centralnih vrtova videćete široke bulevare, parkove i kvartove kako se šire u gotovo matematičkoj prorporciji. Većina gradskih muzeja, uključujući i najpopularnije, Muzej Mimara i Štrosmajerova galerija, nalazi se u ovom delu grada. Posetu prelepom Zagrebu zaokružite obilaskom crkve Svete Katarine, parka Maksimir a ako ste avanturista i ljubitelj prirode izađite malo iz grada i posetite prelepi Nacionalni park Medvednica. 

Destinacije

Od antičkog sela, kroz buran srednji vek preko najvažnijeg kolonijalnog centra planete do današnje moderne metropole London je prevalio dug put pun uspomena

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.